Overblog Seguir este blog
Edit post Administration Create my blog
31 agosto 2013 6 31 /08 /agosto /2013 00:14

.

FLUORESCENT NOBEL: Osamu Shimomura, a Japanese organic chemist and marine biologist, and Professor Emeritus at Marine Biological Laboratory (MBL) in Woods Hole, Massachusetts and Boston University School of Medicine, was awarded the Nobel Prize in Chemistry in 2008 for the discovery and development of green fluorescent protein of jellyfish (GFP) with two American scientists: Martin Chalfie of Columbia University and Roger Tsien of the University of California-San Diego

.

 

 

En algunos países, como Japón, las medusas son reconocidas como un manjar. Las medusas secas se están popularizando en todo el mundo. Las medusas (MALAGUAS) se secan para evitar su descomposición, si no se secan se pueden echarse a perder en cuestión de horas. Una vez secas, se pueden almacenar durante semanas. Sólo las medusas pertenecientes al órden Rhizostomeae se cultivan para alimento, unas 12 de las aproximadamente 85 especies del orden. La mayor parte de la cosecha se lleva a cabo en el sureste de Asia.

 Las medusas Rhopilema esculentum en China (hǎizhē o "picadura de mar") y Stomolophus meleagris (medusa bola de cañón) en los Estados Unidos, se ven favorecidas en culinaria por sus cuerpos mayores y más rígidos y debido a que sus toxinas son inofensivas para los seres humanos.  

 

 

File:CantoneseJellyfish.jpg

 

Tiras de medusa rehidratada preparada con salsa de soja y aceite de sésamo

 

 

Métodos de procesamiento

 

Los métodos de procesamiento tradicionales, llevados a cabo por un Maestro en Medusas, implican un procedimiento de múltiples fases de entre 20 y 40 días en el que, después de la eliminación de las gónadas y las membranas mucosas, el paraguas y los brazos orales son tratados con una mezcla de sal de mesa y alumbre, y comprimidos. Este procesamiento reduce la licuefacción, el olor, el crecimiento de organismos de descomposición, y vuelve la medusa más seca y más ácida, produciendo una textura crujiente. Las medusas preparadas de esta forma retienen 7-10% de su peso original, y el producto procesado contiene aproximadamente 94% de agua y 6% de proteína.

Las medusas recién procesadas tiene un color blanco, cremoso y se vuelven amarillas o marrones durante el almacenamiento prolongado.

En China, las medusas procesadas se desala por inmersión en agua durante la noche y se comen crudas o cocidas. Se suelen servir picadas con un aderezo de aceite, salsa de soja, vinagre y azúcar, o como una ensalada con verduras. En Japón, las medusas curadas se enjuagan, se corta en tiras y se sirve con vinagre, como aperitivo. Productos listos para consumir también están disponibles.   

.

 

 

 

 

 

Global production of all jellyfish species in thousand tonnes, 1950–2009, as reported by the FAO. Based on data sourced from the FishStat database

.

File:Osamu Shimomura-press conference Dec 06th, 2008-2.jpg

Osamu Shimomura, Nobel Prize Laureate for Chemistry 2008, at a press conference at the Swedish Academy of Science in Stockholm. 

Biotecnología: la fluorescencia de las malaguas al servicio

 

En 1961, Osamu Shimomura extrajo proteína fluorescente verde (GFP green fluorescent protein) y otra proteína bioluminiscente, llamada aequorina, de la grandes y abundantes hidromedusas Aequorea victoria, mientras estudiaba fotoproteínas que causan la bioluminiscencia en esta especie. Tres décadas más tarde, Douglas Prasher secuenció y clonó el gen de la GFP. Martin Chalfie descubrió la manera de utilizar la proteína fluorescente verde GFP como un marcador fluorescente de genes, insertados en otras células u organismos. Roger Tsien manipuló después químicamente la GFP para producir otros colores fluorescentes, para utilizarlos como marcadores.

En 2008, Shimomura, Chalfie y Tsien ganaron el Premio Nobel de Química por su trabajo con la proteína fluorescente verde de medusas.

La GFP de síntesis, hecha por el hombre, se convirtió en un marcador fluorescente comúnmente usado para mostrar como células o tejidos expresan genes específicos. La técnica de ingeniería genética fusiona el gen de interés y el gen GFP. El ADN fusionado se introduce, entonces, en una célula, ya sea para generar una línea celular o (a través de las técnicas de fertilización in vitro) un animal completo que lleva el gen. En la célula o animal, el gen artificial, al mismo tiempo que se expresa como proteína normal, fluórese, reemplazando en todo a la proteína normal. La iluminación fluorescente en células animales, revela que tejidos expresan la información del gen en forma de proteína y/o en qué etapa de desarrollo.  

 

 

 


 

JELLYFISH

 

 

In some countries, such as Japan, jellyfish are known as a delicacy. "Dried jellyfish" has become increasingly popular throughout the world. The jellyfish is dried to prevent spoiling; if not dried they can spoil within a matter of hours. Once dried, they can be stored for weeks at a time. Only scyphozoan jellyfish belonging to the order Rhizostomeae are harvested for food; about 12 of the approximately 85 species. Most of the harvest takes place in southeast Asia.[59] Rhizostomes, especially Rhopilema esculentum in China (海蜇 hǎizhē, "sea stings") and Stomolophus meleagris (cannonball jellyfish) in the United States, are favored because of their larger and more rigid bodies and because their toxins are harmless to humans.[60]

Photo of gold-colored jellyfish strips on plate

 

Rehydrated jellyfish strips prepared with soy sauce and sesame oil

Traditional processing methods, carried out by a Jellyfish Master, involve a 20- to 40-day multi-phase procedure in which after removing the gonads and mucous membranes, the umbrella and oral arms are treated with a mixture of table salt and alum, and compressed. Processing reduces liquefaction, odor, the growth of spoilage organisms, and makes the jellyfish drier and more acidic, producing a "crunchy and crispy texture." Jellyfish prepared this way retain 7–10% of their original weight, and the processed product contains approximately 94% water and 6% protein. Freshly processed jellyfish has a white, creamy color and turns yellow or brown during prolonged storage.

In China, processed jellyfish are desalted by soaking in water overnight and eaten cooked or raw. The dish is often served shredded with a dressing of oil, soy sauce, vinegar and sugar, or as a salad with vegetables. In Japan, cured jellyfish are rinsed, cut into strips and served with vinegar as an appetizer.[60][61] Desalted, ready-to-eat products are also available.[60]

.    

 

http://sciencenotes.wordpress.com/2008/10/09/discoverer-of-fgp-gene-misses-out-on-nobel-prize/

Osamu Shimomura (1928) is a Japanese organic chemist and marine biologist, and Professor Emeritus at Marine Biological Laboratory (MBL) in Woods Hole, Massachusetts and Boston University School of Medicine. He was awarded the Nobel Prize in Chemistry in 2008 for the discovery and development of green fluorescent protein of jellyfish (GFP) with two American scientists: Martin Chalfie of Columbia University and Roger Tsien of the University of California-San Diego

.

Nobel laureate Roger Tsien (UC San Diego) demonstrated the use of fluorescent stains beyond GFP in biology and medicine http://www.chemistryviews.org/details/ezine/704127/Frontiers_of_Chemistry_Pictures.html

Biotechnology

In 1961, Osamu Shimomura extracted green fluorescent protein (GFP) and another bioluminescent protein, called aequorin, from the large and abundant hydromedusa Aequorea victoria, while studying photoproteins that cause bioluminescence in this species. Three decades later, Douglas Prasher sequenced and cloned the gene for GFP. Martin Chalfie figured out how to use GFP as a fluorescent marker of genes inserted into other cells or organisms. Roger Tsien later chemically manipulated GFP to produce other fluorescent colors to use as markers. In 2008, Shimomura, Chalfie and Tsien won the Nobel Prize in Chemistry for their work with GFP.

Man-made GFP became commonly used as a fluorescent tag to show which cells or tissues express specific genes. The genetic engineering technique fuses the gene of interest to the GFP gene. The fused DNA is then put into a cell, to generate either a cell line or (via IVF techniques) an entire animal bearing the gene. In the cell or animal, the artificial gene turns on in the same tissues and the same time as the normal gene, making GFP instead of the normal protein. Illuminating the animal or cell reveals what tissues express that protein—or at what stage of development. The fluorescence shows where the gene is expressed.[63]

 

read more

http://en.wikipedia.org/wiki/Jellyfish

 

 

 

Sea nettle jellyfish MONTREAL BAY AQUARIUM

.

 

Some jellyfish recipes
Jellyfish salad
Stir-fried chicken with jellyfish
Jellyfish silk
From Australia
Jellyfish BURGERS????!!!
Jellyfish ice cream
Jellyfish shooter (not really jellyfish, but looks cool!)

One new fishing market is to catch jellyfish. There have been three new permits issued in Sinaloa state, each permitting the catching of two tons of jellyfish per day. Now, having lived for so many years in Japan, I love jellyfish, and have eaten a lot of it. But I have never heard of a Mexican eating a jellyfish, so the article caught my eye. Sure enough, local fishermen are harvesting jellyfish in order to sell them to the Asian market.

http://vidamaz.com/2011/04/07/fishing-for-jellyfish/

.

Compartir este post

Repost 0

Comentarios

Présenta

  • : cinabrio blog
  • cinabrio blog
  • : Ecología y sostenibilidad socioambiental, énfasis en conservación de ríos y ecosistemas, denuncia de impacto de megaproyectos. Todo esto es indesligable de la política y por ello esta también se observa. Ecology, social and environmental sustainability, emphasis on conservation of rivers and ecosystems, denounces impact of megaprojects. All this is inseparable from politics, for it, the politics is also evaluated.
  • Contacto

Perfil

  • Malcolm Allison H malcolm.mallison@gmail.com
  • Biólogo desde hace más de treinta años, desde la época en que aún los biólogos no eran empleados de los abogados ambientalistas. Actualmente preocupado …alarmado en realidad, por el LESIVO TRATADO DE(DES)INTEGRACIÓN ENERGÉTICA CON BRASIL
  • Biólogo desde hace más de treinta años, desde la época en que aún los biólogos no eran empleados de los abogados ambientalistas. Actualmente preocupado …alarmado en realidad, por el LESIVO TRATADO DE(DES)INTEGRACIÓN ENERGÉTICA CON BRASIL

Recherche

Liens